Villa on erinomainen materiaali, varsinkin talvella. Esimerkiksi villasukka imee jalasta haihtuvan kosteuden ja hajuja itseensä, jolloin villakuidut kihartuvat. Villalla on nimittäin poikkeuksellinen rakenne. Kuidussa olevat eri osat kasvavat ja käyttäytyvät eri tavalla, mikä saa aikaan kuidun kihartumisen. Nämä eri osat imevät myös kosteutta eri tavalla. Sen vuoksi villakuitu kihartuu lisää kastuessaan. Kiharampien villakuitujen välissä on enemmän ilmaa, mikä lisää lämmön tunnetta jalassa.
Villa hylkii likaa, siksi sitä ei tarvitse pestä usein. Villa myös puhdistuu helposti pesussa. Se on hyvä, koska villan peseminen täytyy tehdä erityisellä tavalla, ettei se kutistu tai huovu. Villalla on rakenteensa vuoksi tämä poikkeuksellinen ominaisuus, vanuminen. Kun olin teini, äitini pesi joskus lempi villapuseroni pesukoneessa normaaliohjelmalla. Hän ei tajunnut, että olin itse pessyt sitä käsin. Koneesta tuli lapsen mittaan kutistunut, mutta niin paksu ja tönkkö pusero, ettei siitä saanut puseroa lapsellekaan. Myös villan lujuus heikkenee, kun se kastuu. Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että villatuotetta huoltaa oikein. Näin se säilyy hyvänä ja kestää käytössä. Villa on kuitenkin sitkeä kuitu. Vanuminen ei aina ole negatiivinen ominaisuus. Villasta voi valmistaa hyviä huovutettuja tuotteita. Lisäksi osa villasta käsitellään vanumattomaksi, jolloin sitä voi huolettomammin pestä.
Villa ei rypisty helposti. Pienestä venytyksestä se palautuu hyvin. Kuitenkin toistuvalla tai rajulla venytyksellä sen saa venähtämään pysyvästi. Pidä villatuotteestasi hyvää huolta, niin se on erinomainen ja pitkäikäinen tuote.
Lisäksi villa on uusiutuva ja biohajoava luonnonkuitu. Kunhan sen seassa ei ole tekokuituja tai sitä ei ole käsitelty sellaisilla ympäristölle haitallisilla kemikaaleilla, jotka villan hajotessa vapautuvat ympäristöön. Villa on myös luonnostaan melko paloturvallinen. Jos sitä pidetään liekissä, se palaa hitaasti, mutta villa sammuu itsestään, kun se otetaan liekistä pois.
Villan huono puoli on, että se sähköistyy helposti, erityisesti pakkasella. Kuitenkin niin sähköistyvät myös tekokuidut, joten niistä ei saa ratkaisua tähän ongelmaan. Omasta mielestäni sähköistyminen on pieni paha siihen verrattuna, kuinka ihanan lämpimänä villaisissa vaatteissa pysyy.
Miten sitä villatuotetta sitten kuuluu pestä?
Vain tietyt vanumattomiksi käsitellyt villatuotteet voidaan pestä koneessa varovaisella 40 asteen ohjelmalla. Muut villatuotteet pitää pestä käsin. Pesuaineena kannattaa käyttää erityisesti villalle tarkoitettua neutraalia pesuainetta, koska tavalliset pesuaineet lisäävät vanumista. Valkaisua villa ei kestä.
Villavaatteet kannattaa muotoilla kosteana ja tasokuivata. Muuten ne venyvät väärään muotoon. Suoraan auringonvaloon niitä ei kannata jättää kuivumaan, koska UV-säteet heikentävät villaa.
Jos jostain syystä villavaate täytyy silittää, sen voi yleensä tehdä kahdella pisteellä eli 150 asteessa.
Mikä ihmeen mulesing?
Merinolampaille on jalostettu poimuttunut iho, jotta saataisiin mahdollisimman paljon villaa yhdestä lampaasta. Lampaalle ylisuuri villamäärä on raskas kantaa. Lisäksi poimuihin kertynyt virtsa ja hiki houkuttavat kärpäsiä ja lihakärpäset toukkineen alkavat pesiytyä lampaaseen. Jo 1930-luvulla J.W.H. Mules oli huomannut, että keritsimien aiheuttamiin lampaiden ihon arpeutumakohtiin eivät kärpäset pystyneet munimaan yhtä helposti kuin terveeseen ihoon. Hänen mukaansa on nimetty mulesing-toimenpide, jossa lampaan peräpäästä poistetaan ihoa, jotta loiskärpäset eivät enää pystyisi munimaan lampaaseen. Tämä operaatio tehdään alle vuoden ikäisille karitsoille, eikä sen yhteydessä vaadita puudutusta tai antiseptisiä aineita. Haavan paranemiseen menee yleensä alle kuukausi. Monet villan tuottajat käyttävät nykyään mulesing-vapaa merkintää.